Alkalmazott technológia

A vásárlók bizalmának elnyeréséhez hosszú és nehézségekkel teli út vezet. Tucatnyi pozitív tapasztalatot tud egyetlen kellemetlen élmény elfeledtetni. Az élelmiszer előállítójának jól felfogott érdeke, sőt kötelessége, a gyártástechnológiai folyamatok szigorú betartása és ellenőrzése.

Alapanyagok beérkezése, átvétele:

A minőségi, tésztaiparban használt lisztet a Nyírség–Hasso Kft. baktalórántházi malomüzeméből vásároljuk. A technológia alkalmas mind a tojás, mind a tojáspor feldolgozására.

 

Keverés, dagasztás:

A keverés, dagasztás művelete jelenleg egy vonalon, egy magyar gyártású berendezésben történik. Itt kerül sor az alapanyagok összemérésére, és az intenzív dagasztásra. Az itt elkészült tészta egy pneumatikus átadózsalun keresztül az alsó adagoló tartályba jut. Ez a tér állandó, erős vákuum alatt van, ami a késztermék üvegességét eredményezi.

Préselés:

Tésztafajtától függően a préselés 70-180 bár nyomáson történik. A présből kikerülő tészta alakítását a matrica végzi. Körettészták esetén a matricák végén lévő vágókések adják a nyers tészta végleges méretét. A matricák formát adó betétei teflon bevonatúak biztosítva a tapadásmentességet, és a termék felületének simaságát. Szálas áru készítésekor, a végleges hosszméret közvetlenül préselés után, és a már megszáradt terméken is kialakítható.

Előszárítás:

Ezt a műveletet az apróáruk gyártásánál tudjuk alkalmazni. A présből kikerülő tészta egy többszintes (3 vagy 5 szint), forró levegővel fűtött, alternáló mozgást végző tálcarendszerbe kerül. Minden szintet végigjárva, körülbelül 5-10 percet tölt itt. Eközben sokkszerű hőhatás éri, ami két komoly előnnyel is jár. Egyrészt a magas hőmérsékletnek csírátlanító hatása van, másrészt a felületi nedvesség elillanása miatt a szárítótálcára rakott tészta nem ragad össze.

Szárítás:

A jó minőségű végtermék egyik legfontosabb művelete. A szárítási ciklus során meghatározott értékek között kell tartani azokat a paramétereket (hőmérséklet, páratartalom), amelyek nagyrészt meghatározzák a termék fizikai, kémiai, mikrobiológiai tulajdonságait. Ezt az Elyon Kft.-nél számítógép vezérelt, szakaszos szárítókamrával érjük el. Az előszárítóból – szálas áru esetében a présből – kikerülő még nyers terméket tálcákra helyezik. Minden tésztafajtához rendelhetünk szárítási programot, ami az előre meghatározott szárítási diagram vonalán vezeti a lezajló folyamatot. Az érzékelők 2 percenként jelzik az aktuális hőmérsékletet, páratartalom értékeket, ezt elemezve dönti el a program, hogy milyen beavatkozásra van szükség. A program a végéhez érve leáll, a ciklus alatt mért értékeket a rendszer rögzíti.

Csomagolás:

Szálas áru (cérnametélt, szélesmetélt, lebbencs) esetén kézi, apróáru (rövidcső, szarvacska, stb.) esetén mérleges automata csomagológéppel történik. A csomagolóanyag élelmiszeripari felhasználásra bevizsgáltatott és engedélyeztetett két rétegű BOPP síkfólia vagy tasak.
 

Raktározás:

A készáruraktár külön épületet foglal el. Ide az egyedi tasakok gyűjtőcsomagolása, és egységrakomány képzése után kerülhet a késztermék. A raktározás és árukiadás a FIFO elv (First In First Out) figyelembevételével történik.